söndag 4 maj 2008

Varning för hackers: Internet är farligt

AFFÄRER Affärspublikationen E24.se kan nu avslöja att det finns, så kallade "hackers" på Internet. Många populära websidor har under senare tid blivit infekterade av farliga "internetvirus" som hackersarna lyckats sprida genom sitt hackande. Besökare av dessa sidor har då ofrivilligt fått ta del av skadlig kod och blivit mycket nedstämda och lite ledna. Den rutinerade säkerhetsexperten Anna-Karin Ekström-Grahamsdottir har över 45 års erfarenhet av datorsäkerhet. Hon menar att ingen går säker på internet.
- Internet är som ett minfält av oönskade Internet Explorer-plugins, barnpornografi och otroligt skadlig kod, säger hon till Nyhetsnyheter. Det är viktigt att man skyddar sin dator med den allra senaste antivirus- och anti-adwareprogramvaran från Symantec Systems. Allt annat än Norton Anti-virus är såkallad malware och skadlig kod.

Bland de sidor som blivit utsatta för hackande finns den välbesökta bildcommunityn Bilddagboken. Den genomsnittsliga besökaren på Bilddagboken är flickor i 12-årsåldern som upprepade gånger prånglar ut Google-bildsökta pressfoton av Tokio Hotel och visar bilder på sig själva med kommentarer som "ja e sååååå ful :P" och liknande. Nyhetsnyheter erfarar att denna demografi aldrig varit särskilt selektiva gällande vad de installerar på sina hårddiskar, så länge Winamp och "internet" fungerar.

- För att hålla sig fri från skadlig kod och hackade filer, avslutar Ekström-Grahamsdottir, ska man avstå Internet helt och fullt. Alla hemsidor du besöker är potentiella atombomber av skadlig kod och ingen går säker. Man måste akta sig för skadlig kod.

Nyhetsnyheter menar dock att det är riskfritt att öppna bifogade PowerPoint-dokument skickade från överåriga släktingar och skojfriska arbetskamrater. Bilder av tokiga djur och blinkande "I Love You"-WordArt är klart värt den potentiella virusrisken.

OBSERVERA: Viruset som illustrerar artikeln är inte en vetenskaplig bild av hur ett virus faktiskt ser ut. Forskare har kommit fram till att de flesta virus mest liknar det där otroligt läskiga och barndomsförstörande monstret med knivfingar från Alfons-boken "Mera monster, Alfons!"

Inga kommentarer: